andrologiko-icon-ipiresia-41

Τα οξυτενή κονδυλώματα είναι το πιο κοινό σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα που οφείλεται στον ιο των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).

Ο ιός εισέρχεται στο δέρμα μέσα από μικροσκοπικές αμυχές στη γεννητική περιοχή, που προκαλούνται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας. Ο HPV προκαλεί τον ταχύ πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται καλοήθη ογκίδια. Αυτά είναι περισσότερο ενοχλητικά παρά επικίνδυνα για τους άντρες και μπορεί να προσβάλλουν την ουρήθρα, το πέος, το όσχεο και την περιοχή γύρω από τον πρωκτό.

Μετά την αρχική μόλυνση με τον HPV, η λοίμωξη μπορεί να παραμείνει σε λανθάνουσα κατάσταση στο δέρμα ή να διατηρηθεί για κάποιο διάστημα σε υποκλινική μορφή, δηλαδή να υπάρχουν δερματικά κονδυλώματα που δεν είναι εμφανή με γυμνό οφθαλμό και χρειάζονται ειδικά όργανα για την εντόπισή τους.

Σχεδόν το 90% των κονδυλωμάτων προκαλείται από δύο συγκεκριμένα στελέχη του ιού HPV (6 και 11), που είναι «χαμηλού κινδύνου» όσον αφορά την πιθανότητα καρκινογένεσης.

Τα κονδυλώματα στους άνδρες εντοπίζονται συνήθως στη βάλανο, στην ακροποσθία του πέους, στο σώμα του πέους, στο όσχεο, στο εφηβαίο, στο περιπρωκτικό δέρμα και στον πρωκτό. Πιό σπάνια μπορεί να αναπτυχθούν στην ουρήθρα. Εμφανίζονται είτε ως μία μικρή βλάβη είτε ως ομάδα βλαβών στις περιοχές που προαναφέραμε. Αυτά τα κονδυλώματα μπορεί να είναι μικρά ή μεγάλα, ανάγλυφα ή επίπεδα, ή σε σχήμα κουνουπιδιού. Τα κονδυλώματα στον άνδρα μπορεί να υποχωρήσουν, να παραμείνουν ίδια ή να αυξηθούν σε μέγεθος ή αριθμό.

 

Διάγνωση & Θεραπεία

Η διάγνωση των κονδυλωμάτων γίνεται κυρίως με την επισκόπηση δηλαδή με οπτικό έλεγχο των περιοχών που έχουν βλάβες από ειδικό ιατρό. Κάποιες φορές πολύ μικρές βλάβες μπορεί να απαιτήσουν τη χρήση μικροσκοπίου ή μεγεθυντικών φακών με χρήση ειδικών χρωστικών για την καλύτερη απεικονισή τους. Τα τελευταία χρόνια στα πλαίσια της διάγνωσης έχει ενταχθεί και η μέθοδος της ταυτοποίησης των υποτύπων του ιού  HPV με τη μέθοδο PCR, μέθοδος όμως που δεν εφαρμόζεται ευρέως στους άνδρες γιατί απλά δεν αλλάζει το θεραπευτικό πλάνο που προτείνουμε σε έναν άνδρα που έχει κονδυλώματα

Η πλέον σύγχρονη θεραπεία για την αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων στον άντρα είναι η αφαίρεσή τους με χειρουργικό Laser CO2. Χρειάζεται συνήθως μόνο μία συνεδρία ώστε να εξαλειφθούν όλες οι βλάβες, όχι μόνο οι ορατές, αλλά και οι υποκλινικές. Η θεραπεία είναι απολύτως ανώδυνη, καθώς προηγείται τοπική εφαρμογή αναισθητικής κρέμας. Η δέσμη του Laser καθιστά δυνατή την επιλεκτική αφαίρεση των βλαβών, χωρίς να καταστρέψει τον γύρω φυσιολογικό ιστό. Η θεραπευμένη περιοχή παραμένει αισθητικά άριστη και ομοιόχρωμη, χωρίς σημάδια που να προδίδουν την ιατρική πράξη. Επίσης, με το Laser COοι ασθενείς επιστρέψουν άμεσα στις καθημερινές και αθλητικές τους δραστηριότητες, χωρίς να χρειάζεται να ακολουθήσουν καμμία φαρμακευτική αγωγή.

Για να μειώσουμε την πιθανότητα της υποτροπής των κονδυλωμάτων είναι πολύ βασικό να έχουμε εχισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα δηλαδή ενισχυμένη την άμυνα του οργανισμού μας. Αυτό επιτυγχάνεται με τη σωστή διατροφή, τον περιορισμό ή και τη διακοπή του καπνίσματος και την αποφυγή όσο είναι εφικτό έντονου σωματικού ή ψυχικού stress. Εξαιρετικά σημαντική είναι η χρήση του προφυλακτικού, απλά εδώ πρέπει να τονιστεί ότι το ποσοστό που προφυλάσσει είναι μέχρι 70% αφού προστατεύει μόνο την περιοχή που καλύπτει. Καλό είναι να αποφεύγεται το ξύρισμα των έξω γεννητικών οργάνων με τη χρήση ξυραφιού γιατί δημιουργούνται μικροτραυματισμοί γεγονός που διευκολύνει τόσο την είσοδο του ιού HPV όσο και τη διασπορά του. Σε συχνές υποτροπές κονδυλωμάτων κυρίως στην περιοχή της βαλάνου, η λύση της περιτομής έχει βρεθεί να μειώνει την πιθανότητα υποτροπών.

Αξίζει να σταθούμε και να τονίσουμε τον εμβολιασμό. Είναι διαθέσιμα και στη χώρα μας 2 τύποι εμβολίων εναντίον του HPV και είναι ασφαλή και εξαιρετικά αποτελεσματικά. Καλύπτουν τους πιο συχνούς τύπους του ιού HPV και ιδανικά, τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια θα πρέπει να εμβολιαστούν πριν από την πρώτη σεξουαλική επαφή, γιατί τότε τα εμβόλια παρέχουν τη μέγιστη προστασία. Με απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, το εμβόλιο στη χώρα μας  παρέχεται δωρεάν κατόπιν συνταγογράφησης στα κορίτσια και πρόσφατα παρέχεται δωρεάν αυτή κάλυψη και στα αγόρια ηλικίας από 9 έως 18 ετών.

 

Πληκτρολογήστε λέξεις αναζήτησης και πατήστε Enter