Κονδυλώματα

andrologiko-icon-ipiresia-41

Τα οξυτενή κονδυλώματα είναι το πιο κοινό σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα που οφείλεται στον ιο των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).

Ο ιός εισέρχεται στο δέρμα μέσα από μικροσκοπικές αμυχές στη γεννητική περιοχή, που προκαλούνται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας. Ο HPV προκαλεί τον ταχύ πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται καλοήθη ογκίδια. Αυτά είναι περισσότερο ενοχλητικά παρά επικίνδυνα για τους άντρες και μπορεί να προσβάλλουν την ουρήθρα, το πέος, το όσχεο και την περιοχή γύρω από τον πρωκτό.

Μετά την αρχική μόλυνση με τον HPV, η λοίμωξη μπορεί να παραμείνει σε λανθάνουσα κατάσταση στο δέρμα ή να διατηρηθεί για κάποιο διάστημα σε υποκλινική μορφή, δηλαδή να υπάρχουν δερματικά κονδυλώματα που δεν είναι εμφανή με γυμνό οφθαλμό και χρειάζονται ειδικά όργανα για την εντόπισή τους.

Σχεδόν το 90% των κονδυλωμάτων προκαλείται από δύο συγκεκριμένα στελέχη του ιού HPV (6 και 11), που είναι «χαμηλού κινδύνου» όσον αφορά την πιθανότητα καρκινογένεσης.

Τα κονδυλώματα ταλαιπωρούν τους ασθενείς εξαιτίας του σημείου εκδήλωσης και του μεγέθους τους. Μπορεί να προκαλέσουν αίσθημα κνησμού, δύσοσμες εκκρίσεις ή ακόμα και αιμορραγία, κυρίως άμα ερεθιστούν, ενώ σε περίπτωση που φράξουν την έξοδο της ουρήθρας, παρατηρείται πόνος και δυσκολία στην ούρηση.

Πληκτρολογήστε λέξεις αναζήτησης και πατήστε Enter

Skip to content