Πώς η νόσος Peyronie επηρεάζει το ζευγάρι

Η νόσος Peyronie είναι μια διαταραχή που προσβάλει το πέος του άνδρα. Συγκεκριμένα δημιουργούνται σκληρίες κάτω από το δέρμα του πέους, που αποκαλούνται πλάκες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το πέος σταδιακά να λυγίζει, γεγονός που σε πιο σοβαρές μορφές να καθιστά τη σεξουαλική επαφή επώδυνη, δύσκολη έως και αδύνατη.

Μέχρι τώρα έχει μελετηθεί η ψυχολογική επίδραση που έχει η νόσος Peyronie στον άνδρα, με αισθήματα όπως την αγωνία για το εαν θα έχει καλή στύση και το άγχος για το εάν θα ευχαριστήσει σεξουαλικά τη συντροφό του να κυριαρχούν.

Πρόσφατα, στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Sexual Medicine ανακοινώθηκε μελέτη που μελετούσε την επίπτωση της νόσου στη σεξουαλική συμπεριφορά των γυναικών. Καναδοί ερευνητές μελέτησαν 44 ζευγάρια που οι άνδρες εμφάνιζαν νόσο Peyronie. Οι γυναίκες είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 53 έτη και η μέση διάρκεια της σχέσης τους ήταν τα 24 έτη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν οτι η γυναικεία σεξουαλική ικανοποίηση ήταν σημαντικά χαμηλότερη από το φυσιολογικό. Επίσης, από την ανάλυση των ειδικών ερωτηματολογίων  για τη γυναικεία σεξουαλική λειτουργία προέκυψε σημαντική σεξουαλική δυσλειτουργία και λιγότερη διάθεση για ερωτικές συνευρέσεις.

Εντυπωσιακό είναι όμως το εύρημα που επισημαίνει οτι η κατάσταση αυτή δεν φαίνεται να επηρεάζει τον δείκτη ικανοποίησης της σχέσης του ζευγαριού, γεγονός που μπορεί να ερμηνευθεί από το ότι τα ζευγάρια διαχωρίζουν τα σεξουλικά από τα συναισθηματικά στοιχεία της σχέσης τους.

Πηγή: http://www.jsm.jsexmed.org/article/S1743-6095(16)30176-X/fulltext

Πληκτρολογήστε λέξεις αναζήτησης και πατήστε Enter