andrologiko-icon-ipiresia-37

Η επίτευξη της στύσης είναι το αποτέλεσμα μιας πολύπλοκης, αστραπιαίας διαδικασίας, στην οποία εμπλέκονται πολυάριθμα συστήματα του σώματος , τα συναισθήματα και ψυχικές λειτουργίες, όπως οι αισθήσεις, η φαντασία και η μνήμη. Οποιοδήποτε εμπόδιο εμφανιστεί στα μονοπάτια της διέγερσης μπορεί να προκαλέσει διαταραχή στην επίτευξη στύσης.

Με τον όρο «στυτική δυσλειτουργία» εννοούμε την περιοδική ή μόνιμη αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης της στύσης για μια ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή.

Το πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας εμφανίζεται κυρίως στη μέση ηλικία, ενώ όσο η ηλικία αυξάνει αντίστοιχα πολλαπλασιάζεται και το ποσοστό εμφάνισης του προβλήματος. Στυτική δυσλειτουργία μπορεί όμως να βιώσουν και νέοι άνδρες, κάτω των 40 ετών, με το ποσοστό εμφάνισης σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία να κυμαίνεται περίπου στο 5%.

Το μεγαλύτερο θέμα που καλούνται να ξεπεράσουν οι άνδρες που βιώνουν την αποτυχία της στύσης είναι η ντροπή που αισθάνονται και η δυσκολία στο να αποφασίσουν να απευθυνθούν σε ειδικό ανδρολόγο.

Αίτια

Τα αίτια που ευθύνονται για την εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας είναι πολλά και διαχωρίζονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες: τα οργανικά αίτια και τα ψυχολογικά.

Τα πιο συνηθισμένα οργανικά αίτια είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, το μεταβολικό σύνδρομο, οι καρδιολογικές παθήσεις και οι ογκολογικές επεμβάσεις για νοσήματα του προστάτου αδένα και του παχέος εντέρου.

Τα πιο συνηθισμένα ψυχολογικά αίτια είναι οι αγχώδεις διαταραχές και η κατάθλιψη. Αρκετές φορές μπορεί να συνυπάρχουν παθολογικές καταστάσεις και από τις δυο κατηγορίες, γεγονός που επιβάλλει την ολιστική προσέγγιση του ασθενούς τόσο από ειδικό ανδρολόγο όσο και από εξειδικευμένο σε θέματα σεξουαλικότητας ψυχολόγο ή ψυχίατρο.

Διάγνωση & Θεραπεία

Η διερεύνηση του προβλήματος της στυτικής δυσλειτουργίας γίνεται από εξειδικευμένο ουρολόγο ανδρολόγο, και περιλαμβάνει αρχικά ένα λεπτομερές ιατρικό και σεξουαλικό ιστορικό. Ακολουθεί η κλινική εξέταση του άνδρα και μετά ο υπερηχογραφικός έλεγχος του προστάτη αδένα και του πέους. Η πιο βασική απεικονιστική εξέταση η οποία μας δίνει τις πιο σημαντικές πληροφορίες για το πώς λειτουργεί το πέος είναι το  δυναμικό υπερηχογράφημα triplex  πέους με ταυτόγχρονη πρόκληση στύσηςμε αγγειοδραστική φαρμακευτική ουσία. Με την εξέταση αυτή έχουμε άμεσα πληροφόρηση για την αγγειακή κατάσταση του πέους, δηλαδή εάν οι αρτηρίες και οι φλέβες του πέους λειτουργούν σωστά ή εαν υπάρχει αγγειακή ανεπάρκεια. Η διερεύνηση του προβλήματος ολοκληρώνεται με εργαστηριακές εξετάσεις αίματος που περιλαμβάνουν εκτός από τις κλασσικές εξετάσεις, όπως έλεγχο σακχάρου, έλεγχο χοληστερόλης κλπ και ορμονικό έλεγχο. Με την ολοκλήρωση του ελέγχου έχουμε μια σαφή εικόνα για το εαν το πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας οφείλεται σε παθολογικό αίτιο, ψυχολογικό αίτιο ή εαν είναι συνδυασμός δηλαδή μικτού τύπου.

Οι θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν στην εποχή μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι πολλές, ασφαλής και επιστημονικά τεκμηριωμένες. Η αλλαγή του τρόπου ζωής, τα φαρμακευτικά σκευάσματα (από του στόματος χρήση ειδικών χαπιών), οι ενδοπεϊκές ενέσεις, τα χαμηλής έντασης κρουστικά κύματα πέους, οι αυξητικοί παράγοντες πέους, οι συσκευές κενού πέους είναι θεραπευτικές επιλογές που εφαρμόζουμε και δίνουν τη λύση στο πρόβλημα. Όλα αυτά εφαρμόζονται είτε μεμονωμένα είτε συνδυαστικά με γνώμονα την εξατομικευμένη προσέγγιση και θεραπεία στο πρόβλημα.

Στις περιπτώσεις που η συντηρητική προσέγγιση αποτύχει, η χειρουργική θεραπεία με την τοποθέτηση ενδοπεϊκών προθέσεων προσφέρει οριστική λύση στο πρόβλημα.

Ανεξάρτητα από τη τελική θεραπευτική αγωγή που θα επιλεχθεί και θα εφαρμοσθεί , ο στόχος παραμένει ο ίδιος: η επαναφορά του άνδρα στην κατάσταση που ήταν πριν την εμφάνιση του προβλήματος, πάντα με σεβασμό στις προσδοκίες του και τις επιθυμίες του. Οι επιλογές που έχουμε πλέον για να πετύχουμε το συγκεκριμένο στόχο είναι πολλές.

Το πρόβλημα της Στυτικής Δυσλειτουργίας σε 90"

Πληκτρολογήστε λέξεις αναζήτησης και πατήστε Enter