Καρκίνος Προστάτη Αδένα

Αρχική / / Καρκίνος Προστάτη Αδένα
andrologiko-icon-ipiresia-44

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άντρες. Η έγκαιρη διάγνωση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στην αντιμετώπιση της συγκεκριμένης πάθησης, γεγονός που αντανακλάται τόσο στο προσδόκιμο επιβίωσης του ασθενούς όσο και στην ποιότητα ζωής του.

Μία απλή εξέταση αίματος μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό του καρκίνου του προστάτη σε ένα πρώιμο στάδιο. Η εξέταση αυτή μετρά την ποσότητα του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) στο αίμα. Από την ηλικία των 50 ετών και άνω συστήνεται σε ετήσια βάση μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) και έλεγχος από ουρολόγο – ανδρολόγο. Εάν όμως συγγενής πρώτου βαθμού (πατέρας, αδελφός ή αδέλφια των γονέων) έχει διαγνωστεί με καρκίνο προστάτη, η εξέταση του PSA συστήνεται να αρχίζει από την ηλικία των 40 ετών.

Απαραίτητη είναι επίσης και η δακτυλική εξέταση του προστάτη από τον πρωκτό. Η δακτυλική εξέταση δίνει πληροφορίες για το μέγεθος του αδένα, την πιθανότητα παρουσίας φλεγμονής, την ύπαρξη ή όχι κάποιας σκληρίας.

Ο συνδυασμός του ιστορικού του ασθενούς, της τιμής του PSA και των ευρημάτων της δακτυλικής εξέτασης θα οδηγήσουν τον ουρολόγο στην απόφαση για το εάν ο ασθενής θα κάνει ή όχι βιοψία προστάτη αδένα.

 

Πληκτρολογήστε λέξεις αναζήτησης και πατήστε Enter

Skip to content