Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως είναι το δεύτερο πιο συχνό νεόπλασμα του ουροποιογεννητικού συστήματος. Εμφανίζεται πιο συχνά στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες.
Η ακριβής αιτία της ανάπτυξης του καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι άγνωστη. Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισής αυτού του καρκίνου όπως το κάπνισμα, η έκθεση στις χημικές ουσίες στην εργασία, η χημειοθεραπεία με φάρμακα, η ακτινοβολία στην πύελο, οι μαχροχρόνιες λοιμώξεις στην ουροδόχο κύστη.
Το κυρίαρχο σύμπτωμα του καρκίνου της ουροδόχου κύστεως είναι η αιματουρία. Άλλα λιγότερο συχνά συμπτώματα είναι ο πόνος στη κοιλιά, η αδυναμία και η καταβολή, η επώδυνη ούρηση και η συχνοουρία ή επιτακτική ούρηση
Διάγνωση
Η διάγνωση περιλαμβάνει την κλινική εξέταση, εργαστηριακές εξετάσεις, όπως τη γενική ούρων και την κυτταρολογική και απεικονιστικές εξετάσεις όπως υπερηχογράφημα και αξονική κοιλίας. Σημαντική εξέταση που θέτει πολλές φορές άμεσα και τη διάγνωση είναι η κυστεοσκόπηση, όπου με τα σύγχρονα πλέον ειδικά εργαλεία (εύκαμπτα κυστεοσκόπια) ο ειδικός ουρολόγος ελέγχει άμεσα και υπό όραση το τοίχωμα της ουροδόχου κύστεως.
Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως διακρίνεται σε δύο βασικές κατηγορίες, τον επιφανειακό ή μη διηθητικό (θηλώματα) και τον διηθητικό.
Θεραπεία
Το είδος της θεραπείας εξαρτάται από το στάδιο της νόσου και τη γενική κατάσταση της υγείας του ασθενή. Η θεραπεία των επιφανειακών όγκων γίνεται με χειρουργική αφαίρεση μέσω της ουρήθρας. Η χειρουργική αυτή τεχνική ονομάζεται διουρηθρική αφαίρεση του όγκου της κύστης. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για επιφανειακό καρκίνο μπορεί συμπληρωματικά να χρειαστεί να γίνει ενδοκυστική χημειοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία, οι λεγόμενες ενδοκυστικές εγχύσεις.
Σε περίπτωση που ο όγκος είναι διηθητικός τότε οι θεραπευτικές επιλογές είναι η ριζική κυστεκτομή, η χημειοθεραπεία και η εξωτερική ακτινοβολία είτε μεμονωμένα είτε συνδυαστικά.
Βίντεο Διουρηθρικής Αφαίρεσης Όγκου Ουροδόχου Κύστεως