Συνέντευξη του δρ. Επαμεινώνδα Κουτσιαρή για τη σεξουαλική υγεία στην καραντίνα

«Ο έρωτας στα χρόνια της καραντίνας», για όσους παραφράζουν τον τίτλο του αριστουργήματος του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, κρύβει αρκετά… ροζ μυστικά. Ο χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος κ. Επαμεινώνδας Κουτσιαρής, μίλησε για τη σεξουαλική ζωή των Βολιωτών κατά τη διάρκεια του υποχρεωτικού εγκλεισμού, που προκάλεσε πριν λίγο καιρό η πανδημία του κορωνοϊού.

Ο Βολιώτης επιστήμονας, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος εδώ και οκτώ χρόνια λειτουργεί στο κέντρο της πόλης το «Ανδρολογικό Βόλου», μίλησε για τις δύο όψεις της καραντίνας και κατά πόσο βρήκε σεξουαλικά υγιείς τους κατοίκους του Βόλου. «Τα ζευγάρια που τα πήγαιναν καλά και πριν τον εγκλεισμό, έπειτα από την άρση των περιοριστικών μέτρων, εμφανίστηκαν πιο δεμένα. Αντίθετα, όσοι αντιμετώπιζαν διάφορα θέματα στις σχέσεις τους, βγήκαν πιο αποδυναμωμένοι και απομονωμένοι, για τον λόγο πως η καραντίνα έβγαλε στην επιφάνεια όλα τα προβλήματα που προϋπήρχαν, αλλά πριν την καραντίνα έμεναν κρυμμένα», τόνισε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Το διάστημα που μέναμε σπίτι, όσοι απόλαυσαν το σεξ χωρίς περισπασμούς, βγήκαν κερδισμένοι. Επειδή, όμως, το τέλος της καραντίνας έφερε διττά αποτελέσματα, όσοι δεν είχαν καλές σεξουαλικές επαφές, είδαν τα προβλήματά τους να πολλαπλασιάζονται».

Η υποχρεωτική παραμονή στο σπίτι για αρκετές εβδομάδες επηρέασε επίσης όσους αρέσκονται στις συνευρέσεις της μίας βραδιάς. «Οι ευκαιριακές σχέσεις επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό. Ο εγκλωβισμός, σε συνδυασμό με το ότι δεν υπήρχαν διαθέσιμοι χώροι, προκάλεσαν πτώση σε πολλαπλά επίπεδα. Δεν υπήρχε τίποτα που να ευνοούσε τις ευκαιριακές σχέσεις», ανέφερε ο κ. Κουτσιαρής, ο οποίος στη συνέχεια σχολίασε το κατά πόσο υπερίσχυσε η μονογαμία στη διάρκεια της κρίσης: «Οι άνθρωποι που είναι συνειδητά μονογαμικοί, δεν άλλαξαν συνήθειες στην καραντίνα. Όχι όμως και τα ζευγάρια που δεν ενστερνίζονται τη μονογαμία ως συνθήκη. Έτσι, μπορεί να ενισχύθηκε επιφανειακά όσο δεν κυκλοφορούσαμε, και τώρα που έληξε, επέστρεψαν στις παλιές συνήθειες».

Ο κ. Κουτσιαρής μίλησε και για τη… φωτιά που πήραν τα πληκτρολόγια των Βολιωτών το διάστημα που δεν μπορούσαν να κυκλοφορήσουν ανεμπόδιστα: «Το διαδικτυακό σεξ ενισχύθηκε πάρα πολύ. Αυτό φάνηκε, άλλωστε, από το γεγονός ότι αυξήθηκαν εντυπωσιακά οι επισκέψεις σε ιστοσελίδες ερωτικού περιεχομένου. Επίσης να μην ξεχνάμε τις διάφορες εφαρμογές, ενώ εξίσου μεγάλη άνθηση γνώρισε και η πρακτική του sexting, δηλαδή της ανταλλαγής μηνυμάτων με ερωτικό περιεχόμενο. Όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά σε παγκόσμια κλίμακα».
Όσο για το εάν ο κόσμος πλέον είναι επιφυλακτικός στις νέες γνωριμίες; «Με το τέλος της καραντίνας, περιμέναμε κάτι τέτοιο, αλλά για ένα μεγάλο ποσοστό ανδρών και γυναικών συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Όσοι έμειναν μέσα για δυο και πλέον μήνες, με το που επέστρεψαν στην κανονικότητα, αυτό τους έβγαλε περισσότερη ένταση», είπε χαμογελώντας.
Κλείνοντας, αναφέρθηκε στο μέλλον των σχέσεων που προέκυψαν το προηγούμενο διάστημα, κάνοντας μια πρόβλεψη που γεννά αισιοδοξία: «Σε περιόδους κρίσης βγαίνουν ζευγάρια, που μένουν μαζί για πολύ καιρό. Δεν κάνουν περιστασιακές σχέσεις, αλλά σχέσεις δυνατές που αντέχουν στον χρόνο».

Ευχαριστούμε τον δημοσιογράφο Χριστόφο Σεμέργελη και την εφημερίδα «Θεσσαλία» για τη φιλοξενία της συνέντευξης.

Πληκτρολογήστε λέξεις αναζήτησης και πατήστε Enter