Άρθρο του ιατρού δρ. Επαμεινώνδα Κουτσιαρή στον έντυπο τύπο

Σεξουαλικές Συμπεριφορές στην Εποχή του Κορωνοϊού

Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε σε παγκόσμια κλίμακα ανατροπές στις σχέσεις των ανθρώπων και κοινωνικές συνήθειες και συμπεριφορές αιώνων, όπως η χειραψία, ο εναγκαλισμός και το φιλί αντικαταστάθηκαν με την καραντίνα, την κοινωνική απόσταση και την κοινωνική απομόνωση. Σε ένα τέτοιο αποστειρωμένο περιβάλλον δεν θα μπορούσε να παραμείνει ανεπηρέαστη η σεξουαλική συμπεριφορά των ζευγαριών, ανεξαρτήτου ηλικίας, μορφωτικού και βιοτικού επιπέδου. Πολλά ζευγάρια βρήκαν την περίοδο της καραντίνας ιδανική ευκαιρία να «ξαναγνωρίσουν» τον σύντροφό τους, να αναθερμάνουν τη σχέση τους και να βγάλουν στην επιφάνεια στοιχεία, αισθήματα και ερωτισμό, που απλά το προηγούμενο διάστημα είχαν χαθεί στη ρουτίνα της καθημερινότητας, μεταξύ εργασίας, παιδιών, οικογενειακών υποχρεώσεων και οικονομικών ζητημάτων. Τα ζευγάρια αυτά, σύμφωνα και με διεθνείς μελέτες, αντιστάθηκαν στον φόβο της μετάδοσης, αύξησαν τη συχνότητα των ερωτικών τους επαφών, ήρθαν πιο κοντά εγκεφαλικά και ψυχικά και μετέτρεψαν το γνωστό #μένουμε_σπίτι σε #είμαστε_ένα !

Ο εγκλεισμός λόγω κορωνοϊού σε κάποια ζευγάρια όμως έβγαλε στην επιφάνεια σεξουαλικά προβλήματα, που όλο το προηγούμενο διάστημα είτε κρύβονταν επιμελώς, είτε δεν συζητιούνταν ανοικτά. Για τον άνδρα διαταραχές στύσης και εκσπερμάτισης, έλλειψη επιθυμίας, αλλαγές στη μορφή του πέους του προϋπήρχαν και πριν την πανδημία. Για τη γυναίκα πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή, ήπια ακράτεια ούρων, μειωμένη libido καλύπτονταν και πριν την εμφάνιση του covid με αόριστες απαντήσεις και αρνήσεις … Τα ζευγάρια αυτά τα βρήκε o σαρωτικός ιός εξ Wuhan «εγκλωβισμένα» σε ένα σπίτι, με προσπάθειες για ερωτικό παιχνίδι, που είτε δεν ξεκίνησαν ποτέ, είτε απέτυχαν. Για τα ζευγάρια αυτά το #μένουμε_ασφαλείς, ήταν η μία όψη του νομίσματος.

Η σύγχρονη ιατρική είναι σε θέση να αντιμετωπίσει με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα το σύνολο σχεδόν των σεξουαλικών δυσλειτουργιών, που μπορεί να εμφανιστούν στο πέρασμα του χρόνου σε ένα ζευγάρι. Και αυτό είναι γεγονός, που δεν επηρεάζεται από την εμφάνιση και την εξέλιξη οποιασδήποτε πανδημίας. Σπάστε την απομόνωση, επιστρέψτε στη σεξουαλική κανονικότητα και αγκαλιάστε το #μένουμε_ασφαλείς_και… ενεργοί!

Ευχαριστούμε την εφημερίδα «Θεσσαλία» για τη φιλοξενία του άρθρου

Πληκτρολογήστε λέξεις αναζήτησης και πατήστε Enter